RSS

Septembrie, luna tulburelului

12 sept.

GIA_0558-500x444Acest început prietenos de septembrie este un timp ideal pentru unul dintre cele mai importante momente din activitatea unui vinificator: culesul. Acum se concretizează munca de pe parcursul unui an de zile, în care viile au fost îngrijite. Tot acum se stabilesc strugurii care au înregistrat cea mai bună performanţă şi care se vor valorifica în vinuri deosebite.

considerat cel mai potrivit mod de a culege strugurii, deoarece nu dăunează nici plantei şi nici strugurilor. Cu grijă, unul câte unul, ciorchinii sunt tăiaţi cu foarfece speciale şi aşezaţi în coşuri sau găleţi de plastic. Ciorchinii nu trebuie rupţi cu mâna, pentru că, astfel, se poate rupe coarda viei, devenind foarte sensibilă la frig. Culesul mecanic, folosind combine de ultimă tehnologie, este foarte avatajos, mai rapid şi efectiv, însă există un factor de risc: ruperea pieliţelor boabelor, care poate duce la oxidarea mustului.

O regulă dictată tot de tradiţie este că via nu se culege pe ploaie. Apa de pe strugurii poate ajunge în must, diluându-l şi scăzând calitatea vinului. O regulă mai puţin ştiută este că strugurii nu ar trebui culeşi nici dimineaţa devreme, când sunt plini de rouă.  În schimb, destul de des practicat de vinificatorii cu renume este culesul pe timp de noapte, care protejează strugurii de căldură şi ajută la păstrarea unui nivel scăzut de astringenţă. Uberland, produs din struguri din Podgoriile Recaşului. Inspirat din tehnicile de fabricare a marilor vinuri italiene, Cuvee Uberand este făcut din strugurii care nu sunt culeși atunci când ajung la maturitate deplină, ci sunt doar tăiaţi, lăsaţi să se deshidrateze o vreme în vie, astfel încât mustul să ajungă la un maximum de concentrare.

În mediul rural, culesul viei este un prilej de sărbătoare, în care oamenii se întâlnesc, se sfătuiesc şi se ajută reciproc, pornind de la ideea că vinul trebuie făcut la fel cum este şi băut, cu zâmbetul pe buze şi într-o companie plăcută. Aşadar, pentru cei care se pregătesc de culesul viei, asiguraţi-vă că este momentul potrivit şi bucuraţi-vă din plin de această activitate.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 12 septembrie 2013 în Uncategorized

 

Lasă un comentariu