RSS

Biftec tartar

11 Oct

 post-2120-12705368143746

Beef-steak tartare, este un preparat pe bază de carne crudă de vită, tocată mărunt, care poate fi şi marinată în vin sau alcool (whisky sau cognac); de obicei se serveşte cu ceapă tocată fin, capere si verdeţuri, alături de piper negru proaspăt râşnit, cu un gălbenuş de ou crud, pe pâine de secară unsă cu unt.

Deşi există foarte multe poveşti despre legatura acestui preparat cu războinicii tătari din Asia Centrală, nu este de fapt nici o dovadă istorică a consumului acestora de carne crudă, şi, chiar dacă ar fi aşa, nu avem nici o explicaţie pentru apariţia acestei reţete abia la începutul secolului XX. Numele poate veni de la sosul tartar, care îl acompaniază adesea, sau de la ideea că tătarii erau primitivi – de unde şi variantele alternative ale preparatului, boeuf cannibal şi boeuf a l’americaine.

A fost pentru prima oară servit în restaurantul Lavan’s, iar în ediţia din 1921 a Ghidului Culinar al Casei Escoffier apare sub numele de steak a l’americaine, preparat fără gălbenuş de ou, servit cu sos tartar pe margine.

În timp, distincţia între biftec a l’americaine şi variantele sale a dispărut; ediţia din 1938 a Dicţionarului Gastronomic Larousse descrie biftecul tartar drept carne de vită crudă, tocată, cu galbenuş de ou crud, fără nici o menţiune despre sos.

În Belgia se serveşte cu cartofi prăjiţi şi cu multe condimente şi verdeţuri, în Danemarca are multe adaosuri, în Germania carnea poate fi şi de porc, dar fără ou sau capere, varianta mexicană este cu carne marinată în suc de limete sau vin, în Nepal se serveşte cu carne de bivol amestecată cu ulei de muştar, seminţe de fenicul, usturoi pisat şi condimente, în Olanda nu este servit crud, ci sotat puţin în unt, sare, piper şi usturoi, rămânând însa roz în mijloc şi foarte moale, iar în Franta se numeşte tartare aller-retour, carnea fiind puţin friptă, cât să aibă o crustă foarte subţire.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 11 Octombrie 2013 în Uncategorized

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: