RSS

de la 1786

Aparitia locantei
Numele Bolta Rece a devenit un simbol si un loc de referinta pentru orice iesean, indiferent de etate si profesie si chiar de faptul ca omagiaza sau nu memoria lui Bachus.Localul se gaseste pe marginea sud-estica a renumitului deal al Copoului, pe strada care nu intamplator se numeste Rece, intrucat aici se cunosc din vechime intinse si ramificate pivnite care se intretaie intre ele si mai mult, unele se afla pe nivele mai adanci sau mai putin adanci, ca niste adevarate etaje subterane…Prima mentiune documentara cunoscuta privind cladirea si locul care va deveni vestita locanta a Iasilor „Bolta Rece” dateaza din 17 ianuarie 1786.Ospetia a fost construita in stil specific moldovenesc, ca o casa taraneasca, cu prispa. Deasupra solului, in jurul unei mari bucatarii si al unui cuptor, exista un salon unde erau serviti un numar mare de meseni; in subsol au fost zidite, in piatra, hrube cu firide, de unde lumina opaitelor se rasfrangea asupra vaselor de stejar care adaposteau licoarea de Cotnari, de Bucium, de Uricani si din alte podgorii.
Anii de inaltare. Familia Amira
Din 1864, Avram Amira, autentic negustor, venit in Iasi in 1830, a preluat prin inchiriere localul Bolta Rece. Cu timpul, la experienta batranului comerciant se va adauga avantul si zelul nepotilor sai Panciu si Simion. Cei doi, preluand destinele firmei, au contribuit substantial la celebritatea Boltii.
„Universitas vinorum”
Dar Bolta Rece este cunoscuta nu numai ca o simpla casa de ospetie, ea traieste totodata in istoria orasului prin „legaturile” cu multi dintre membrii Societatii „Junimea”, care aici incheiau o parte dintre agapele lor, ce incepeau in localuri mai fastuoase.De aceea, nu intamplator, localul va fi cunoscut si sub denumirea ilustrativa de Universitas Vinorum, deci „Universitatea vinurilor”, numire care ne ingaduie sa adaugam Conventus egregiorum virorum Iassiensium (Adunarea barbatilor straluciti ai Iasilor).In atmosfera nimbata de intelectualism si prietenie, aici au facut iscusita zabava, dezbatand chestiuni de cultura, in general, si literatura in special, multi junimisti. La Universitas Vinorum de la Bolta Rece unele personalitati din cercul Junimistilor, care lansasera deviza „mancarea-i fudulie, bautura temelie”, nu de putine ori au fost vazuti la „un sfat de vorba”.De numele Boltei Reci se leaga si multe intalniri dintre Ion Creanga si Mihai Eminescu, care, intr-o incapere mai retrasa, schimbau idei fara sfarsit, unul urmarindu-l si admirandu-l pe celalalt cu adevarate sentimente fratesti.Insusi Eminescu marturisea intr-o scrisoare Veronicai Micle: Ar trebui sa ma crezi un ingrat, daca n-as recunoaste ca la Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufletesc. L-am avut, dar tarziu, cand a venit, adus de mine, Creanga, pe care-l intalnisem la Bolta Rece intr-o seara.

Academia ieseana de umor si inteligenta
La Bolta Rece, Academia ieseana de umor si inteligenta, unii membrii ai societatii Junimea „au purces cele mai generoase si mai nobile intamplari, avand toate un caracter de creatiune spontana si originala”.La unele intalniri se citeau scrisori primite de unii membri, scrisori care uneori interesau si incalzeau inimile, era o formula de informare cu stirile din tara si strainatate.Membrii Societatii Junimea: Maiorescu, Negruzzi, Eminescu, Bodnarescu, Panu, Vargolici, Naum, Culianu, Xenopol, Slavici, Pogor, celebrii actori Rossini, Mounet-Sully, Coquelin cadet, regizolul Borelli, scenograful Delmary, arhitectii Fellner, Cosnitz, Hellmer si Granet, constructorii Teatrului National, renumiti actori romani, Matei Millo, Luchian, Pechea-Alexandrescu, State Dragomir, Grigore Manolescu, Petre Liciu si altii, toti au poposit la Bolta Rece, local al prieteniei si povestirii.
Bolta Rece rediviva
Dupa ce in anul 1902 proprietarii au fost nevoiti sa renunte la vechile locatii din cauza pretentiilor exagerate ale proprietarilor localului, in anul 1966, vechea firma Bolta Rece va reinvia in cunoscutul ei sediu de pe strada Rece.Localul repezinta o fateta originala si specifica a Iasului, ducand mai departe, cum afirma Victor Eftimiu, „o amintire a vremurilor de alta data”.Astazi, printr-o fericita imprejurare, se privesc zilnic de peste drum cele doua cladiri vecine. Fata in fata stau cu usile lor primitoare, deschise: Vila Sonet „Mihai Codreanu” si Bolta Rece.Sub arcadele Boltei Reci au avut loc multe intalniri. Aici vin des studenti care cauta sa-si imagineze atatea umbre ce-au coborat si urcat scarile ospetiei. Nu intamplator Primul festival de poazie Mihai Eminescu, din octombrie 1968, s-a incheiat in ambianta de aici.
A fost un adevarat omagiu adus inaintasilor boltangii. S-au auzit atunci glasurile lui Victor Eftimiu, Zaharia Stancu, Stefan Augustin Doinas, Dumitru Radu Popescu, George Lesnea, Constantin Ciopraga, Alexandru Husarsi multi altii.E bine ca drumetul sau vizitatorul ce va trece prin aceste locuri care jaloneaza drumul creatiei si al izbanzilor inaintasilor nostri, sa tina seama de indemnul poetului de a face putina zabava si la Casa Bolta Rece. Aceste fragmente au fost spicuite din cartea „Bolta Rece micromonografie 1789-2002” scrisa de Adrian Pricop si Constantin Botez, ce poate fi achizitionata in magazinul virtual.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: