RSS

MANCARURI SI BAUTURI preferate de mari scriitori – Ernest Hemingway

20 nov.

Marii scriitori au fost, mulți dintre ei, și amatori de mancaruri bune, unele sofisticate, altele simple, dar rafinate.  Felurile preferate au apărut în scrierile lor, spre a împărtăși posterității bunătățile mult iubite. La noi au excelat în ”scene” gastronomice Nicolae Filimon, Calistrat Hogaș, Mihail Sadoveanu și mulți alți scriitori. Nu mai amintesc decât inspiratele versuri descriind poetic mancaruri și bauturi ale lui Păstorel Teodoreanu.

Ernest Hemingway este mai cunoscut pentru preferințele sale pentru bauturi, dar ajungem noi și acolo. Celebrul autor al faimoaselor romane Adio, arme !, A avea și a nu avea, Pentru cine bat clopotele, Bătrânul și marea (Premiul Nobel 1954) descrie prepararea felului său de mâncare preferat, păstrăv la tigaie. Hemingway a descoperit această mâncare pe când se afla la pescuit în Spania, pe raul Irati. I-a plăcut foarte mult și, cu timpul, a devenit expert în gătirea lui. Iată ce scria el: „În afara insectelor, gătitul este cel care poate ruina o ieșire cu cortul. Ideea tuturor despre gătit se rezumă la fript: frige tot și frige-l bine. Lucrul cel mai necesar într-o excursie este tigaia. Exista mai multe feluri de a face păstrăv la tigaie. Unele mai bune, altele mai puțin bune. Cel mai bine este să îl gătești pe cărbuni. Ai nevoie de câteva cutii de Crisco, Cotosuet sau orice grăsime vegetală. Se pune bacon în tigaie și atunci când este făcut pe jumătate  se adaugă păstrăvul în grăsimea încinsă. Acesta trebuie tăvălit prin mălai inainte. Apoi pune baconul deasupra peștelui. Grăsimea acestuia se va scurge peste păstrăv în timp ce se gătește. Păstrăvii trebuie sa fie crocanți la exterior și roz înăuntru, iar baconul să fie făcut bine, dar nu foarte bine”.

Între noi fie spus, eu prefer păstrăv la hârzob, de care cred că Hemingway n-a avut habar !

În ceea ce privește bautura,  numele lui Hemingway este asociat cu cocktailuri celebre. În barul “La Bodeguita del Medio” din Havana, faimosul scriitor obișnuia să bea Mojito. Acest cocktail se face din 4 frunze de mentă, sucul de la una-două lime, tot atâta rom alb și tot atâta apă minerală, plus o linguriță de zahăr. Se pun frunzele de mentă într-un pahar înalt și se toarnă sucul de lime peste ele. Se adaugă zahărul peste ele și cu ajutorul unui pisălog de la mojar se freacă frunzele cu zahărul în zeama de lime până se zdrobesc. Se adaugă fulgi de gheață ori cuburi de gheață, apoi romul și, la sfârșit, apa minerală. Paharul se poate decora cu felii subțiri de lime.

Despre Hemingway se spune că bea 16 pahare de cocktail Daiquiri într-o singură după-amiază, în barul El Floridita.  Aici barmanul pregătea Daiquiri după o rețetă concepută special pentru scriitor. Pe lângă rom Havana Club, suc de lime și zahăr, punea în blender și un strop de suc de grepfrut. O altă variantă înlocuiește sucul de grepfrut cu o linguriță de lichior Maraschino. Prețuirea lui Hemingway pentru cocktailurile cubaneze este mărturisită de el prin cuvintele scrise chiar pe unul din pereții barului La Bodeguita del Medio: “Mojito îl beau în Bodeguita și Daiquiri în Floridita.”

sursa: http://zinnaida.ro/2012/10/21/mancaruri-mari-scriitori/

 
2 comentarii

Scris de pe 20 noiembrie 2012 în Gastronomice

 

2 răspunsuri la „MANCARURI SI BAUTURI preferate de mari scriitori – Ernest Hemingway

 1. Zinaida Strinu

  20 noiembrie 2012 at 17:41

  Bună seara ! Vă rog frumos să nu mai preluați articole de pe blogul meu, chiar dacă ați pus link. În caz contrar vă voi reclama la Google și riscați închiderea site-ului.

   
  • Casa Bolta Rece Iasi

   26 noiembrie 2012 at 14:51

   Buna seara, ne cerem scuze pentru inconvenient si cerem permisiunea de a pastra in cronologia noastra exclusiv postul publicat. Nu vom mai prelua nici un alt post de pe blogul dvs.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: